Trinxat

Ingredients per 4 persones:
1 col verda d'hivern
1 quilo de patates
4 trossos de cansalada viada
1 botifarra negra
2 grans d'alls
oli d’oliva, sal

Preparació:

Poseu una olla amb aigua al foc, quan comenci a bullir tireu-hi la sal, i la col, netejada i trossejada.

Peleu les patates i afegiu-les a l'olla, deixeu-ho bullir uns vint-i-cinc minuts fins que estigui tot cuit.

Escorreu be. Passeu la col i les patates a una cassola i tritureu-les amb l'ajut de l'escumadora, per tal que quedi ben barrejat.

En una paella amb una mica d'oli, fregiu-hi els alls pelats; quan estiguin ben daurats, retireu-ho. Afegiu despres la cansalada, fregiu be, fins que quedi ben rossa. Reserveu. Fregiu la botifarra, tot esparracant-la. Reserveu.

Poseu un xic d'aquest oli a dins de la cassola on hi ha la col i les patates, remeneu bé.

En la paella on heu fregit la cansalada, i amb el greix que queda, poseu-hi tot el que hi ha a la cassola, formeu com una truita, daurant-la molt be per ambdues bandes. Quan estigui al punt, serviu-la de seguida amb el trossos de cansalada i la botifarra a sobre.

Botifarra dolça amb Cava

Ingredients:
600 g - Botifarra dolça al Cava
1 branca - canyella
1 - pela de llimona
Cava
Sal
Oli
Llard
Aigua

Preparació:
En una cassola amb l’oli i el llard enrossiu les botifarres per tots els costats, un moment.
Afegiu-hi una branca de canyella, una pela de llimona, dues copes de CAVA i aigua calenta fins que gairebé les cobreixi.
Deixeu-ho coure a poc a poc fins que es beguin l’aigua.

Al moment de tirar l’aigua s’hi poden afegir unes pomes pelades, sense llavors i tallades a quarts, que aniran estovant-se conjuntament amb les botifarres.

Peus de porc gratinats

Ingredients:
Peus de porc bullits de l'escudella i allioli. Si no se'n té de cuits, ceba, api, porro, llorer, aigua, oli i sal, per bullir-los.

Preparació:
Si cal, es bullen amb una ceba partida pel mig, una fulla de llorer, un brot d'api, un porro, un raiget d'oli i sal, a l'olla a pressió, durant una hora o més, fins que siguin ben tous. Es posen els peus de porc, calents, en una plata, s'hi posa allioli damunt i es gratinen fins que l'allioli comenci a agafar color.

Escudella i carn d'olla

Per a 6 persones

3 hores i 30 minuts

Pilota:

150 g. de carn de porc picada

150 g. de carn de vedella picada

100 g. de cansalada picada

1 ou; unes molles de pa remullades en llet

1 all, julivert, sal, canyella en pols

1 cullerada de farina

Per a l'escudella:

300 g. de galets grossos

Ingredients:

500 g. de carn de vedella

1/4 de gallina

pollastre

els menuts del pollastre

200 g. d'orella i morri 1/2 peu de porc

1 os de pernil sec

100 g. de cansalada

1 os d'espinada

1 os de genoll de vedella

150 g. de botifarra blanca

150 g. de botifarra negra

250 g. de cigrons remullats

250 g. de patates

1 col verda d'olla

1 nap, 1 pastanaga, 1 xirivia

1 porr, api

Elaboració:

Netegeu, rostiu, renteu el peu de porc, l'orella i el morro, la gallina i el pollastre.

Poseu una olla al foc amb 4 litres d'aigua, afegiu-hi totes les carns i els ossos, fins que bulli. Tan bon punt comenci a bullir, escumeu be i traieu totes les impureses que pugin a la superficie. Aboqueu llavors els cigrons (previament remullats, en aigua tebia, durant 12 hores) i deixeu bullir una estona.

Afegiu la pastanaga, el nap, la xirivia, l'api, el porr, torneu a escumar. Deixeu que bulli 1 hora i 30 minuts, aproximadament; aleshores les carns ja seran prou toves. Afegiu-hi la col, les patates tallades a trossets i la pilota (que ja haurem preparat), afeg iu-hi tambe les botifarres. Deixeu bullir uns 30 minuts mes. Tot seguit, rectifiqueu de sal.

Quan tot estigui ben cuit, coleu-ne el brou.

Prepareu l'escudella amb el brou colat i els galets, que anirem tirant quan el brou estigui bullint. Hdeixarem bullir de 12 a 15 minuts.

L'escudella se serveix ben calenta i, despres, en una safata ben posades les verdures i en una altra les carns, tallades a trossos, havent retirat els ossos. Se serveix tot ben calent. Preparacide la pilota:

En un atuell, poseu la carn de vedella, la de porc i la cansalada, tot picat, afegiu-hi l'ou, el julivert i alls picats, les molles de pa previament remullades en llet; assaoneu amb sal i pebre i una mica de canyella en pols; treballeu-hbe primer amb una forquilla, despres es pot fer amb les mans, fins que tot hagi cuallat, formeu llavors la pilota, mirant que tingui una forma un xic ovalada, enfarineu i poseu al brou.